vårda ditt linne


Hur du ska vårda / tvätta ditt linne såsom linnedukar eller linneservetter är idag en kunskap
som nästan glömts bort.  Här kommer flera viktiga råd men även varför det är så viktigt att vårda dina linnetextilier.

  • Tvätta aldrig linnet i mer än 60- gradigt vatten och välj skongång.
  • Ömtåliga textilier bör tvättas för hand och vrid aldrig ur vattnet.

 

  • Använd inte optiskt vitmedel eller blekmedel utan ett tvättmedel med neutralt PH-värde.
  • Undvik centrifugering, som ger hårda veck och kan orsaka brytskador.
  • Torktumling är absolut bannlyst, ger en luddig yta och förtstör den vackra linneglansen.
  • Häng linnet så slätt som möjligt och släta ut alla kanter.
  • Innan du kallmanglar linnelakanet så får det vila ca, ett dygn.  
Ett tips är att skifta hur du viker ditt linne, skifta mellan tre och fyra vikningar eftersom linneväven slits mest i vikningarna. Vill du kika
på våra textilier kan du klicka här
kommer du till butiken.

Lycka till! Hälsningar Britt

fakta om linne


Lin av hög kvalité har fantastiska egenskaper och är otroligt vackert.  Den har en lyster och en glans som bara ökar ju mer textilien används.
Linne har stor fuktupptagningsförmåga.

Finns det något bättre och mer praktiskt än en äkta hellinnehandduk, det är en absolut nödvändighet i köket. På bilden ser du en s.k. handduksräcka.
Den brukar vara ca. 4 meter lång och då klipper du isär linneväven i sex delar och fållar, syr dit hängare. Förr var det ju vanligt att man broderade sitt monogram på handduken.
Här hittar du våra fina linneräckor.

Det här är en inramad tavla med olika sätt att brodera monogram. Det här är ett fantastiskt vackert  skolarbete från 1921.
SÅLD

Ett handbroderat monogram i pyttesmå korsstygn. Ett fint handvävt linnelakan som är ihoppsytt på mitten. Den vackra spetsen är en handknypplad spets. Lakanet är sparsamt använt och har kanske legat i ett linneskåp och blev aldrig använd.
Jag tycker man ska använda sin vackra linnelakan och andra textilier och njuta......!

Ett fantastiskt vackert antikt handvävt linnelakan till. Här är det en bred handknypplad spets och med ett mycket vackert monogram därtill.

En linhärva, en handsydd lavendelpåse i oblekt linne. En bobinrulle med upprullad lintråd och doftande lavendelbukett.

Förr så slängde man inte sina välompysslade textilier när något hål eller slitage visade sig. Utan man lappade och lagade eller "konststoppade" linneväven som du ser på bilden här ovanför.

Tre olika linnehärvor med olika behanlingar. Första härvan är i fint, fint garn, nästan som hår. Härvan nummer.2 är blekt och i kraftigare garn och sista härvan  oblekt och i grovt garn.

En bukett med linblommor.

Linfläta  När linet var färdigt för skörd ryktes det upp, torkades, frörepades, rötades, bråkades, skäktades och häcklades! Snoddes ihop till vackra små dockor som sedan bands till en vacker linkrans. Sedan lades linet i tygsäckar i väntan på vinterns spinning. Ibland snodde kvinnan ihop en fläta.  I den fästes hårkammarna när de gjorde sig i ordning för natten. 150 år gammal lintåga,  utgör grunden i den här nytillverkade flätan. Respekt för kvinnorna i det förflutna som gjort förarbetet!
Texten är från Dahlåkra.
Gunnel Mårtensson